Διημερίδα

«Αλλοδαποί στην Ελλάδα: Ένταξη ή Περιθωριοποίηση;»


29-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006

 

Διοργάνωση Διημερίδας στην Κομοτηνή από τον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών με τη συνδρομή του ΕρΕγΕπ με θέμα «Αλλοδαποί στην Ελλάδα: Ένταξη ή Περιθωριοποίηση;», υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και της Νομαρχίας Ροδόπης. Τα πρακτικά της διημερίδας δημοσιεύθηκαν με επιμέλεια της Αθανασίας Συκιώτου από τις νομικές εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα (2008).


Η διημερίδα στράφηκε γύρω από τρεις κυρίως άξονες: ο πρώτος σε σχέση με την ένταξη και εγκληματικότητα, επικεντρωμένος στο ζήτημα της μη ένταξης ως παράγοντος εγκληματικότητας των αλλοδαπών, ο δεύτερος σχετικά με  τα προβλήματα ένταξης των αλλοδαπών νομικά και πρακτικά και τέλος, ο τρίτος αφορά στα νομικά προβλήματα (ποινικοδικονομικά και διοικητικά) που δημιουργούνται σε σχέση με την παραμονή των αλλοδαπών και στη διαφοροποίηση τους σε σχέση με την κλίμακα δικαιωμάτων που απολαμβάνουν (πρόσφυγες, μετανάστες).

Συνολικά θα πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεδρίες στις δύο ημέρες.


Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδρίες και μια στρογγυλή τράπεζα, υπό τους γενικούς τίτλους «Εγκληματικότητα και Ένταξη των Αλλοδαπών στην Ελλάδα», «Μετανάστες, πρόσφυγες: ίδια αντιμετώπιση; (οι πρακτικές δυσκολίες στην παραμονή και ένταξη της κάθε ομάδας)» και «Ποινική ευθύνη και είσοδος των αλλοδαπών» στις οποίες αναπτύχθηκαν θεματικές σχετικά με τους παράγοντες μη ένταξης και περιθωριοποίησης των αλλοδαπών, τις μορφές εκμετάλλευσης και αποκλεισμού των αλλοδαπών, τα εγκλήματα των αλλοδαπών και τα εγκλήματα κατά των αλλοδαπών, τη βία ως συνάρτηση της περιθωριοποίησης, καθώς και τις δυσκολίες ένταξης για κάθε διαφορετική ομάδα αλλοδαπών, όπως μετανάστες και πρόσφυγες.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε η τρίτη και τελευταία συνεδρία, υπό τον γενικό τίτλο «Τα όρια της ποινικής και διοικητικής αντιμετώπισης των αλλοδαπών: προβλήματα παραμονής και απέλασης», στην οποία αναπτύχθηκαν θεματικές σχετικά με τα δικονομικά προβλήματα σε σχέση με τους αλλοδαπούς σε όλες τις φάσεις της ποινικής διαδικασίας, καθώς και της απέλασης αλλοδαπών, αλλά και τα δικαιώματα των αλλοδαπών στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας.

Το συγκεκριμένο θέμα, είχε τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλη τη χώρα και ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο μετά τα βίαια γεγονότα της Γαλλίας του 2005, που αναζωπυρώθηκαν το 2006 και τα οποία έφεραν στο φως τις πτυχές της περιθωριοποίησης των αλλοδαπών και σπίλωσαν το πρόσωπο του σύγχρονου πολιτισμού της Ευρώπης. Η διημερίδα διοργανώθηκε με σκοπό να προληφθούν παρόμοια φαινόμενα πριν εκδηλωθούν και στη χώρα μας, θεωρώντας ότι η διοργάνωση ημερίδων πάνω σε παρόμοια θέματα είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για την συζήτηση νομικών προβλημάτων με στόχο την επίλυσή τους, αλλά και για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Πρόγραμμα εκδήλωσης (1)

Πρόγραμμα εκδήλωσης (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε εδώ το σχόλιό σας